Logo bs.boatexistence.com

Kako funkcionira teleološki argument?

Sadržaj:

Kako funkcionira teleološki argument?
Kako funkcionira teleološki argument?

Video: Kako funkcionira teleološki argument?

Video: Kako funkcionira teleološki argument?
Video: The Teleological Argument (Argument for the Existence of God) 2024, Juli
Anonim

Teleološki argument je pokušaj da se dokaže postojanje Boga koji počinje opažanjem svrhovitosti prirode. Teleološki argument vodi do zaključka da mora postojati dizajner.

Kako teleološki argument dokazuje postojanje Boga?

Teleološki argument je pokušaj dokazivanja postojanja Boga koji počinje promatranjem svrhovitosti prirode. Teleološki argument vodi do zaključka da mora postojati dizajner. … Stoga časovničar treba da gleda kao što Bog gleda na svemir.

Šta mislite pod teleološkim argumentom?

Teleološki argument (od τέλος, telos, 'kraj, cilj, cilj'; poznat i kao fizičko-teološki argument, argument iz dizajna ili argument inteligentnog dizajna) je argument za postojanje Boga ili, uopštenije, ta složena funkcionalnost u prirodnom svetu koja izgleda dizajnirana je dokaz inteligentnog …

Šta nije u redu sa teleološkim argumentom?

Da bismo legitimno sudili o porijeklu svemira, moramo znati da li su druge stvari slične svemiru stvorene uglavnom po prirodi ili uglavnom po dizajnu. Pošto to ne možemo učiniti, Teleološki argument je nevažeći.

Koje su snage teleološkog argumenta?

Prednosti

  • Argument dizajna koristi analogije koje su svima poznate, kako bi bio jednostavan i uvjerljiv.
  • Tvrdi se da je količina šansi/sreće koja bi bila potrebna za sastavljanje univerzuma bez dizajnera toliko velika da se to nije moglo dogoditi.

Preporučuje se: