Kako napraviti paraksilen?

Sadržaj:

Kako napraviti paraksilen?
Kako napraviti paraksilen?

Video: Kako napraviti paraksilen?

Video: Kako napraviti paraksilen?
Video: Kako napraviti brod od papira 2024, Septembar
Anonim

p-ksilen se proizvodi katalitičkim reformiranjem naftne nafte kao dijela BTX aromatika (benzen, toluen i izomeri ksilena) ekstrahiranih iz katalitičkog reformata.

Odakle dolazi para-ksilen?

para-ksilen (PX) je aromatično jedinjenje koje se obično dobija iz izvora sirove nafte i ekstrahuje se iz toka mešanih ksilena.

Gdje se proizvodi ksilen?

Ksilen je aromatični ugljovodonik koji se prirodno nalazi u nafta i katran od ugljena i sastavni je dio dima iz većine izvora sagorijevanja. U SAD-u, ksilen se prvenstveno proizvodi katalitičkim reformiranjem nafte (otprilike 95%).

Da li je paraksilen petrohemikalija?

Benzen (C6H6) je aromatični ugljovodonik i jedan od primarnih hemijskih građevinskih blokova za petrohemijsku industriju. To je nusproizvod procesa rafinerije, krekera nafte, paraksilena i čelika. Benzen se može dobiti hidrodealkilacijom toluena.

Za šta se koristi ksilen?

Primarno se koristi kao otapalo (tečnost koja može da rastvori druge supstance) u industriji štampe, gume i kože. Zajedno sa drugim rastvaračima, ksilen se takođe široko koristi kao sredstvo za čišćenje, razređivač za boje i u lakovima.

Preporučuje se: