Logo bs.boatexistence.com

Šta me ne zaboravite?

Sadržaj:

Šta me ne zaboravite?
Šta me ne zaboravite?

Video: Šta me ne zaboravite?

Video: Šta me ne zaboravite?
Video: Ne zaboravite!!!!!!! 2024, Maj
Anonim

Myosotis je rod cvjetnica iz porodice Boraginaceae. Ime dolazi od starogrčkog μυοσωτίς "mišje uho", na koje se smatra da lišće liči. Na sjevernoj hemisferi kolokvijalno se nazivaju zaboravnici ili trava škorpiona.

Šta znači izreka Ne zaboravi me?

Nezaboravice simbolizuju pravu ljubav i poštovanje. Kada nekome poklonite ove sićušne cvjetove, to predstavlja obećanje da ćete ih se uvijek sjećati i da ćete ih zadržati u svojim mislima. Takođe se smatraju simbolom vjernosti i vjernosti.

Koja je priča iza cvijeta Forget Me Not?

Zasnovano na hrišćanskom predanju, priča o nezaboravcima je da je Bog šetao u Edenskom vrtu. Ugledao je plavi cvijet i upitao ga kako se zove. Cvijet je bio stidljiv cvijet i šaputao je da je zaboravio svoje ime Bog je preimenovao cvijet u nezaboravni, rekavši da neće zaboraviti cvijet.

Odakle potiču nezaboravnice?

Ne zaboravi, bilo koja od nekoliko desetina vrsta biljaka iz roda Myosotis (porodica Boraginaceae), porijeklom iz umjerene Evroazije i Sjeverne Amerike i planina u tropima Starog svijeta. Neke su omiljene kao vrtne biljke zbog svojih grozdova plavih cvjetova.

Jesu li nezaboravice bezbedne?

Nezaboravnice mogu patiti od plijesni ili rđe, ali su uglavnom zdrave biljke bez bolesti i štetočina Iako zaboravnice nisu štetne za vas ili vaša djeca, mnoga područja, posebno na Srednjem zapadu, ovaj cvijet smatraju štetnim korovom. Ovo cvijeće slobodno se samozasije i može biti izuzetno invazivno.

Preporučuje se: