Logo bs.boatexistence.com

Može li se problem mosta u Konigsbergu riješiti?

Sadržaj:

Može li se problem mosta u Konigsbergu riješiti?
Može li se problem mosta u Konigsbergu riješiti?

Video: Može li se problem mosta u Konigsbergu riješiti?

Video: Može li se problem mosta u Konigsbergu riješiti?
Video: Seven Bridges of Königsberg - Woodside High School 2024, Maj
Anonim

Rješenje Leonarda Eulera za problem mosta u Konigsbergu - primjeri. Međutim, 3 + 2 + 2 + 2=9, što je više od 8, pa putovanje je nemoguće Osim toga, 4 + 2 + 2 + 2 + 3 + 3=16, što je jednako broju mostova, plus jedan, što znači da je putovanje, u stvari, moguće.

Da li su mostovi Königsberga mogući?

Euler je shvatio da je nemoguće preći svaki od sedam mostova Kenigsberga samo jednom! Iako je Euler riješio zagonetku i dokazao da šetnja Kenigsbergom nije bila moguća, nije bio sasvim zadovoljan.

Zašto je problem s mostom u Konigsbergu nemoguć?

Dakle, svaka takva kopnena masa mora služiti kao krajnja tačka za broj mostova koji je jednak dvostrukom broju puta na koji se naiđe tokom šetnje.… Međutim, za kopnene mase Königsberga, A je krajnja tačka pet mostova, a B, C i D su krajnje tačke tri mosta. Šetnja je stoga nemoguća

Možete li prijeći svaki most tačno jednom?

Da. Da bi hodanje koje prelazi svaku ivicu tačno jednom da bi bilo moguće, najviše dva vrha mogu imati neparan broj ivica pridruženih za njih. … U problemu Königsberga, međutim, svi vrhovi imaju neparan broj ivica pridruženih im, tako da je hodanje koje prelazi svaki most nemoguće

Da li je moguće prošetati koja prelazi svaki most jednom i vratiti se na početnu tačku bez prelaska bilo kojeg mosta dva puta?

Odgovor: broj mostova … Ojler je shvatio da samo paran broj mostova daje ispravan rezultat da je mogao dodirnuti svaki dio grada bez prelaska mosta dva puta. Ojler je koristio matematiku da dokaže da je nemoguće preći svih sedam mostova samo jednom i posjetiti svaki dio Kenigsberga.

Preporučuje se: