Logo bs.boatexistence.com

Kako se vrši mlaćenje pšenice?

Sadržaj:

Kako se vrši mlaćenje pšenice?
Kako se vrši mlaćenje pšenice?

Video: Kako se vrši mlaćenje pšenice?

Video: Kako se vrši mlaćenje pšenice?
Video: How Farmers Harvested and Threshed Wheat in the 1880s 2024, Maj
Anonim

Nakon što se zrno iseče i osuši, glavice sjemena se moraju ukloniti sa stabljika Ovo se zove vršidba. … Zavežljaji žita se polažu na ceradu ili čvrsti pod, a po glavi se udaraju mlatilicom. Čovjek sa mlatilicom mogao bi izmlatiti oko 7 bušela (420 funti) pšenice dnevno.

Kako se pšenica vršila u biblijska vremena?

Pšenica je mlaćena na ravnim stijenama gdje se žito moglo raširiti. … Za provijanje, seljak bi bacio ovršeno žito u zrak da vjetar odnese pljevu.

Kakav je proces vršidbe pšenice?

Mlađenje je proces odvajanja jestivog dela žita (ili drugog useva) od slame za koju je pričvršćen. To je korak u pripremi žitarica nakon žetve. Vršenjem se ne uklanjaju mekinje iz zrna.

Kako ocvate pšenicu?

Vješanje obično slijedi nakon vršidbe u pripremi žita. U svom najjednostavnijem obliku, to uključuje bacivanje mješavine u zrak tako da vjetar odnese lakšu pljevu, dok teža zrna padaju nazad za oporavak.

Kako su ručno vršili žito?

Winnowing uključuje odvajanje lake pljeve od težeg zrna pšenice. Požnjevu pšenicu mlatiti i vijati ručno za pripremu domaće pšenice. Uhvatite gomilu stabljika pšenice zajedno -- dovoljno stabljika da se lako držite u jednoj ruci … Uzgoj pšenice u manjem proizvodnom obimu omogućava vam da vršite i provijate ručno.

Preporučuje se: