Logo bs.boatexistence.com

Na vrijeme je li na vrijeme?

Sadržaj:

Na vrijeme je li na vrijeme?
Na vrijeme je li na vrijeme?

Video: Na vrijeme je li na vrijeme?

Video: Na vrijeme je li na vrijeme?
Video: Zdravko Colic - Vrijeme - (Audio 2006) 2024, April
Anonim

Na vrijeme znači blagovremeno, tj. kada se nešto planira ili očekuje da će se dogoditi u određeno vrijeme i odvija se u skladu s tim. Na vrijeme znači ne kasno ili eventualno, odnosno kada se nešto dogodi u posljednjem trenutku. Alex je jedini zaposlenik u ovoj kancelariji, koji uvijek dolazi na vrijeme.

Da li kažete na vrijeme ili na vrijeme?

7 odgovora. " Na vrijeme" obično ima implicitno "za (neki događaj)", dok "na vrijeme" znači "prije nekog roka". „Događaj“bi mogao biti rok, ali je u tom slučaju „na vrijeme“mnogo češći. "Stigao sam na vrijeme" - što znači "na vrijeme za neki događaj za koji se pretpostavlja da je poznat ".

Je li na vrijeme ili na vrijeme?

Baš na vrijeme znači da se nešto dogodilo neposredno prije nego što bi bilo prekasno, npr. "Njegov dolazak je bio taman na vrijeme da stigne na voz prije nego što je krenuo." Samo na vrijeme se odnosi na događaj tačno po rasporedu, ali ne ranije ili kasnije, npr. "Vlak je krenuo tačno na vrijeme tačno u 9:00 ujutro. "

Je li tačno na vrijeme ili tačno na vrijeme?

Tačno na vrijeme znači prije roka. Tačno na vrijeme znači u vrijeme koje je prethodno određeno ili dogovoreno.

Šta je ispravno u ili na?

Govornici engleskog jezika koriste u za upućivanje na opći, duži vremenski period, kao što su mjeseci, godine, decenije ili vijekovi. Na primjer, kažemo „u aprilu“, „2015.“ili „u 21. vijeku“. Prelazeći na kraće, konkretnije vremenske periode, koristimo se za razgovor o određenim danima, datumima i praznicima.

Preporučuje se: