Logo bs.boatexistence.com

Kada matematičar napiše qed na kraju?

Sadržaj:

Kada matematičar napiše qed na kraju?
Kada matematičar napiše qed na kraju?

Video: Kada matematičar napiše qed na kraju?

Video: Kada matematičar napiše qed na kraju?
Video: Красивая история о настоящей любви! Мелодрама НЕЛЮБОВЬ (Домашний). 2024, Juli
Anonim

Latinsko quod erat demonstrandum doslovno znači "ono što je trebalo demonstrirati." To je zapravo transliteracija fraze koju su starogrčki matematičari postavili na kraj logičkih dokaza – svojevrsni pečat koji kaže: „Dokazao sam ono što sam namjeravao. Upotreba za skraćenicu Q. E. D. nalazi se iz 17. stoljeća.

Koja je poenta QED-a?

QED je skraćenica od latinske riječi "Quod Erat Demonstrandum" što u slobodnom prijevodu znači " ono što je trebalo demonstrirati". Obično se stavlja na kraj matematičkog dokaza kako bi se pokazalo da je dokaz završen.

Da li stavljate QED na kraj dokaza?

U matematici, nadgrobni spomenik, halmos, kraj dokaza ili Q. E. D. simbol " ∎" (ili "□") je simbol koji se koristi za označavanje kraja dokaza, umjesto tradicionalne skraćenice "Q. E. D." za latinski izraz "quod erat demonstrandum". … U Unicodeu je predstavljen kao znak U+220E ∎ KRAJ DOKAZA (HTML ∎).

Šta QED znači u matematici?

QED je skraćenica od latinske fraze “ quod erat demonstrandum,” koja se obično koristi za označavanje završetka matematičkog dokaza.

Kada matematičar napiše QED na kraju dokaza Šta to znači?

"Q. E. D." (ponekad napisano "QED") je skraćenica za latinski izraz " quod erat demonstrandum" ("ono što je trebalo demonstrirati"), oznaka koja se često stavlja na kraj matematički dokaz koji ukazuje na njegov završetak.

Preporučuje se: