Logo bs.boatexistence.com

Kada se teleskopske serije konvergiraju?

Sadržaj:

Kada se teleskopske serije konvergiraju?
Kada se teleskopske serije konvergiraju?

Video: Kada se teleskopske serije konvergiraju?

Video: Kada se teleskopske serije konvergiraju?
Video: Распаковка Apple Watch Series 8 и SE2! Вот теперь реально все очень плохо! 2024, Maj
Anonim

Ako ovaj niz parcijalnih suma s n s_n sn konvergira kao n → ∞ n\to\infty n→∞ (ako dobijemo vrijednost realnog broja za s), tada možemo reći da se niz parcijalnih suma konvergira, što nam omogućava da zaključimo da teleskopski niz a n a_n an također konvergira.

Šta čini da se teleskopska serija razilazi?

zbog otkazivanja susednih uslova. Dakle, zbir niza, koji je granica parcijalnih suma, je 1. i bilo koji beskonačan zbir sa konstantnim članom divergira.

Koji su uslovi da se serija konvergira?

Opet, kao što je gore navedeno, sve što ova teorema radi je da nam daje zahtjev za konvergiranje niza. Da bi serija konvergirala pojmove serije moraju ići na nulu u graniciAko članovi serije ne idu na nulu u granici, onda nema načina da se red konvergira jer bi to prekršilo teoremu.

Kako znate da li se niz konvergira?

Ako kažemo da sekvenca konvergira, to znači da granična linija niza postoji kao n → ∞ n\to\infty n→∞ Ako je granica niza kako n → ∞ n\to\infty n→∞ ne postoji, kažemo da se niz divergira. Niz se uvijek ili konvergira ili divergira, nema druge opcije.

Kako znate da li je konvergentno ili divergentno?

converge Ako niz ima ograničenje, a granica postoji, niz konvergira. divergentan Ako niz nema granicu, ili je granica beskonačnost, tada je niz divergentan. divergira Ako niz nema granicu, ili je granica beskonačnost, tada se niz divergira.

Preporučuje se: