Logo bs.boatexistence.com

Da li Bohr model radi samo za vodonik?

Sadržaj:

Da li Bohr model radi samo za vodonik?
Da li Bohr model radi samo za vodonik?

Video: Da li Bohr model radi samo za vodonik?

Video: Da li Bohr model radi samo za vodonik?
Video: Григорий Хайтин: сложность, метабиология, Гёдель, холодный синтез 2024, Maj
Anonim

Bohr je također otkrio da različiti energetski nivoi mogu držati različite brojeve elektrona: energetski nivo 1 može držati do 2 elektrona, energetski nivo 2 može držati do 8 elektrona, itd. Bohrov model dobro radi za vrlo jednostavne atome kao što je vodonik (koji ima 1 elektron), ali ne i za složenije atome.

Je li Bohr model samo za vodonik?

Možete zamisliti u klasičnom pogledu, koliko bi bila složena promjena sile između elektrona i jezgra. Možda je neko smislio način da to uradi ili da mu se približi, ali, koliko ja znam, to je razlog zašto se bohr model koristi samo za vodonik

Zašto Borov model radi samo za vodonik?

Zato što vodonik i atomi slični vodiku imaju samo jedan elektron i stoga ne doživljavaju efekte korelacije elektrona.

Da li je Bohrov model primjenjiv na sve atome?

Bohrov model atoma je važi za atome slične vodiku. … Ukratko, vrijedi za monoelektronske vrste i nevažeće za višeelektronske vrste. To je tačno primenljivo za jedan elektronski sistem i ne manje od jednog elektrona.

Da li Bohr model radi za He+?

Pošto je Borov model uključivao samo jedan elektron, mogao bi se primijeniti i na jone jednog elektrona He+ , Li 2+, Be3+, i tako dalje, što razlikuju se od vodonika samo po svom nuklearnom naboju, pa se atomi i joni s jednim elektronom zajedno nazivaju atomi sličnim vodiku.

Preporučuje se: