Logo bs.boatexistence.com

Može li ubiti vrijeme, a da ne povrijedi vječnost?

Sadržaj:

Može li ubiti vrijeme, a da ne povrijedi vječnost?
Može li ubiti vrijeme, a da ne povrijedi vječnost?

Video: Može li ubiti vrijeme, a da ne povrijedi vječnost?

Video: Može li ubiti vrijeme, a da ne povrijedi vječnost?
Video: Jedini grijeh koji Bog ne može oprostiti (a mnogi to ne znaju) 2024, Maj
Anonim

filozofski uvid: “Kao da možete ubiti vrijeme, a da ne povrijedite vječnost” (ibid, str. 8). Ovo je ključna fraza, za vječnost, beskonačno, zna bez vremena, i banaliziranjem vremena, gubljenjem vremena, nanosi se "povreda" vječnosti, što je najbliže božanskom kako će se Thoreau približiti.

Ko je rekao kao da možete ubiti vrijeme bez povrede vječnosti?

Henry David Thoreau Citat: “Kao da možete ubiti vrijeme bez povrede vječnosti.”

Po čemu je Henry David Thoreau poznat?

Po čemu je Henry David Thoreau poznat? Američki esejista, pjesnik i praktični filozof Henry David Thoreau poznat je po tome što je proživio doktrine transcendentalizma kao što je zabilježeno u njegovom remek-djelu Walden (1854). Bio je i zagovornik građanskih sloboda, o čemu svjedoči esej “Građanska neposlušnost” (1849).

Šta je Thoreau naučio u Waldenu?

Iskustvo Henryja Davida Thoreaua u Walden Pondu naučilo ga je da za njega postoje samo četiri neophodne stvari: hrana, sklonište, odjeća i gorivo.

Zašto Thoreau na kraju napušta šumu?

U zaključku Waldena on piše: " Napustio sam šumu iz jednako dobrog razloga kao što sam otišao tamo… Živio je relativno samopouzdan život i otkrio šta je to značilo da bude "živ." U Waldenu, Thoreau je živio svoj život pod njegovim uvjetima i, po njegovim riječima, nastojao je da živi život kakav je zamišljao.

Preporučuje se: