Logo bs.boatexistence.com

Zašto je Atena proklela meduzu?

Sadržaj:

Zašto je Atena proklela meduzu?
Zašto je Atena proklela meduzu?

Video: Zašto je Atena proklela meduzu?

Video: Zašto je Atena proklela meduzu?
Video: Did Athena help Medusa? 2024, Maj
Anonim

Legenda kaže da je Meduza nekada bila prelijepa, priznata Atenina svećenica koja je bila prokleta jer je prekršila zavjet celibata Kada je Meduza imala aferu sa morskim bogom Posejdonom, Atena je kažnjena ona. … Pretvorila je Meduzu u groznu vješicu, pretvarajući svoju kosu u zmije koja se uvija, a koža joj je postala zelenkasta.

Zašto je Atena kaznila Meduzu?

Medusa. Meduzu koju poznajemo silovao je Posejdon u hramu boginje Atene. Atena ju je tada kaznila jer je oskrnavila svoj sveti prostor proklevši Meduzu sa glavom punom zmija i pogledom koji ljude pretvara u kamen Zatim je herojski Perzej odsjekao Meduzu sa zmijskoglavom, okrećući je u trofej.

Da li je Atena zaštitila Meduzu?

Atina je djevica boginja, ona koja je bila zaštitnica Meduze. Kada je Posejdon silovao Meduzu, ona je pozvala Atenu i tražila oprost i vodstvo. … Dakle, transformacija Meduze nije bila čin bijesa, već bio je čin zaštite Atena nije mogla kazniti Posejdona za ono što je učinio Meduzi.

Je li Atena bila ljubomorna na Meduzu?

Meduza je bila prelijepa mlada žena koja je bila svećenica boginje mudrosti i rata, Atene. … Kada je Atena saznala za ovu aferu, njena ljubomora je pobesnela i ona je postala bijesna! Zatim je odlučila da baci gadnu kletvu na Meduzu jer je prekršila svoje obećanje o celibatu.

Šta je Atenu naljutilo na Meduzu?

Athena je u ljutnji pogledala dole i proklela Meduzu jer ju je izdala… Bila je uplašena svojih moći i ljuta na bogove što su je prokleli. Osvetila se ljudima koji su poslani da je ubiju. Svako ko je napravio jedan korak na njenom ostrvu sada je bio označen za smrt od ruke Gorgone Meduze.

Preporučuje se: