Logo bs.boatexistence.com

Zašto se fosfor skladišti u vodi?

Sadržaj:

Zašto se fosfor skladišti u vodi?
Zašto se fosfor skladišti u vodi?

Video: Zašto se fosfor skladišti u vodi?

Video: Zašto se fosfor skladišti u vodi?
Video: Listovi paradajza vam govore šta mu nedostaje - pogledajte primjere 2024, Maj
Anonim

Beli fosfor je visoko reaktivan i spontano se zapali na oko 30°C u vlažnom vazduhu. Obično se čuva pod vodom, da bi se sprečilo izlaganje vazduhu. Takođe je izuzetno toksičan, čak i u vrlo malim količinama. (Pogledajte upozorenja o opasnosti ispod.)

Zašto se fosfor drži u vodi?

Fosfor je vrlo reaktivan nemetal. Zapali se ako se izloži zraku. … Drži se potopljen u vodu jer je visoko reaktivan metal i kada je izložen zraku dolazi do samozapaljenja jer je njegova temperatura paljenja niska Kada je izložen zraku, brzo se oksidira u fosfor pentoksid.

Zašto se fosfor skladišti pod vodom, a ne natrijum?

Fosfor se skladišti u vodi jer je fosfor vrlo reaktivan nemetalni. Zapali se ako se izloži zraku. Kako bi se spriječio kontakt fosfora s atmosferskim kisikom, pohranjuje se u vodi. Dok je natrijum veoma reaktivan.

Zašto se sumpor i fosfor čuvaju u vodi?

Objašnjenje: Tako je zato što je sumpor visoko reaktivan nemetal. … Generalno, nemetali NE reaguju sa vodom. Postoji još jedan nemetal koji je uskladišten u vodi, tj. FOSFOR.

Zašto se fosfor skladišti u vodi, a natrijum uronjen u kerozin?

natrijum je metal visoke reaktivnosti i lako i brzo reaguje sa vodom i atmosferskim vazduhom. … Dakle, metal se zadržava u kerozinu. Fosfor je takođe veoma reaktivan i zato se drži u vodi kako bi se sprečilo da reaguje sa vazduhom.

Preporučuje se: