Logo bs.boatexistence.com

Da li banke pozajmljuju štedišama novac?

Sadržaj:

Da li banke pozajmljuju štedišama novac?
Da li banke pozajmljuju štedišama novac?

Video: Da li banke pozajmljuju štedišama novac?

Video: Da li banke pozajmljuju štedišama novac?
Video: Bez isplate štedišama Ljubljanske banke u Srbiji 2024, Maj
Anonim

Banke ne “pozajmljuju” depozite. Oni stvaraju novi novac ex nihilo kada pozajmljuju. Iznos novog novca koji se stvara jednak je cjelokupnoj vrijednosti svakog kredita. Banke ne “pozajmljuju” rezerve, osim jedna drugoj.

Šta banke rade sa novcem štediša?

Sve je povezano sa osnovnim načinom na koji banke zarađuju novac: banke koriste novac štediša za davanje kredita Iznos kamate koju banke prikupljaju na kredite je veći od iznosa kamate koje plaćaju klijentima sa štednim računima - a razlika je profit banaka.

Da li banke vole depozite?

Banke se oglašavaju da privlače štediše, i plaćaju kamatu na sredstva. Kakve koristi naši depoziti banci? Odgovor je da iako bankama nisu potrebni depoziti da bi kreirali kredite, one moraju da uravnoteže svoje knjige; a privlačenje depozita klijenata je obično najjeftiniji način za to.

Kako banke mogu posuditi više novca nego što imaju?

Istina, sistem delimičnih rezervi omogućava bankama da pozajmljuju znatno više nego što drže u rezervi, i istina, ako štednja nije dovoljna, privatne banke mogu tražiti pozajmiti više od centralne banke. Centralna banka može štampati novca koliko želi.

Da li banke pozajmljuju novac od klijenata?

Banke mogu pozajmiti od Fed-a da bi ispunile obavezne rezerve Stopa koja se naplaćuje bankama je diskontna stopa, koja je obično viša od stope koju banke međusobno naplaćuju. Banke se mogu međusobno zaduživati kako bi ispunile obaveznu rezervu, koja se naplaćuje po stopi federalnih fondova.

Preporučuje se: