Logo bs.boatexistence.com

Da li ste zaboravili ili zaboravili?

Sadržaj:

Da li ste zaboravili ili zaboravili?
Da li ste zaboravili ili zaboravili?

Video: Da li ste zaboravili ili zaboravili?

Video: Da li ste zaboravili ili zaboravili?
Video: Stanić: Da li ste zaboravili kako ste pokušali prevariti narod RS FAMOZNOM pokretnom bolnicom? 2024, Maj
Anonim

Oba mogu biti tačna. Da li ste zaboravili nešto? je konstrukcija prošlog vremena. Prošlost je izražena did, prošlo vrijeme do. Zaboravili ste nešto? također izražava prošlo vrijeme.

Jeste li zaboravili ili ste zaboravili?

Idiomatski, oni znače u osnovi isto. Razlika je u vremenu. Prvi je jednostavna prošlost, to znači da ste je u nekom trenutku u prošlosti zaboravili. Drugi je present perfect, što znači da ste zaboravili u prošlosti i nastavljate da zaboravljate do sada.

Kažete li zaboraviti ili zaboraviti?

'Forgot' je prošlo vrijeme od 'forget', i to je jedina razlika između njih. Dakle, "zaboravljam tvoje ime" znači da trenutno zaboravljam (tj. ne sjećam se) tvoje ime.

Je li nešto zaboravio ili zaboravio?

“Forgot” je prošlo vrijeme: “Nešto ste zaboravili jučer.” Pomoćni glagol “do” može se koristiti da se ta izjava prošlog vremena pretvori u pitanje: “Jeste li jučer nešto zaboravili?” Reći "jesi li zaboravio" u suštini je miješanje vremena.

Da li bi zaboravio ili zaboravio?

"Zaboravio sam" je jednostavna prošlost, koja izražava radnju koja se jednom dogodila. " I had forgotten" je jednostavno prošlo savršeno, koristi se za izražavanje radnje koja se odvija prije određenog vremena u prošlosti. Ovo vrijeme naglašava ono što se dogodilo, a ne njegovo trajanje.

Preporučuje se: