Logo bs.boatexistence.com

Šta je bio Linkolnov plan za ponovni prijem otcijepljenih država?

Sadržaj:

Šta je bio Linkolnov plan za ponovni prijem otcijepljenih država?
Šta je bio Linkolnov plan za ponovni prijem otcijepljenih država?

Video: Šta je bio Linkolnov plan za ponovni prijem otcijepljenih država?

Video: Šta je bio Linkolnov plan za ponovni prijem otcijepljenih država?
Video: CS50 2013 - Week 10, continued 2024, April
Anonim

Tokom američkog građanskog rata u decembru 1863. godine, Abraham Linkoln je ponudio model za ponovno uspostavljanje južnih država nazvan " 10 posto plan" Odlukom je da se država može ponovo integrirati u Unije kada je 10 posto glasova iz te države iz 1860. godine položilo zakletvu na vjernost Sjedinjenim Državama i …

Šta je bio Linkolnov plan za ponovni prijem južnih država?

Lincolnov nacrt za rekonstrukciju uključivao je Plan od deset posto, koji je precizirao da južna država može biti ponovo primljena u Uniju kada 10 posto njenih glasača (iz biračkih spiskova za izbori 1860.) zakleli su se na vjernost Uniji.

Šta je bio Linkolnov plan za ponovni prijem otcjepljenih država?

Lincoln je predložio plan od 10% Ovaj plan je doveo do toga da su južne države ponovo primljene u Uniju i da bi mogle formirati državnu vladu, morale da preuzmu glasanje. Ako bi 10% ljudi u državi glasalo za ponovno pridruživanje Uniji, oni bi bili ponovo primljeni i bilo bi im dozvoljeno da formiraju novu državnu vladu.

Šta je bio Lincolnov Johnsonov plan?

Johnsonov plan bio je sličan Linkolnovom. Nije htio kazniti Jug zbog njegove greške. Iako je želio pokazati milost prema jugu koji se vraća, u planu je stajalo da će svi glavni igrači u Konfederaciji izgubiti pravo glasa Također je rekao da će plan pomilovati svakoga ko vrijedi manje od 20.000.

Šta je bio Linkolnov primarni cilj kada su se južne države otcijepile od Unije?

Kraj građanskog rata doveo je do početka ere rekonstrukcije, kada su bivše pobunjeničke južne države ponovo integrisane u Uniju. Predsjednik Lincoln je brzo krenuo da postigne krajnji cilj rata: ponovo ujedinjenje zemlje.

Preporučuje se: