Logo bs.boatexistence.com

Da li je kompenzirana ciroza jetre?

Sadržaj:

Da li je kompenzirana ciroza jetre?
Da li je kompenzirana ciroza jetre?

Video: Da li je kompenzirana ciroza jetre?

Video: Da li je kompenzirana ciroza jetre?
Video: Da li imate RAK JETRE? Ovo su 10 glavnih simptoma... 2024, Maj
Anonim

Kompenzirano: Kada nemate nikakve simptome bolesti, smatra se da imate kompenziranu cirozu Dekompenzirano: Kada je vaša ciroza napredovala do te mjere da jetra ako imate problema s funkcionisanjem i počnete imati simptome bolesti, smatra se da imate dekompenziranu cirozu.

Koliko dugo traje kompenzirana ciroza?

Prosječno preživljavanje pacijenata s kompenziranom cirozom je približno 9 do 12 godina, dok medijan preživljavanja među pacijentima s dekompenziranom cirozom značajno pada na otprilike 2 godine..

Da li kompenzirana ciroza uvijek napreduje?

Prognoza kompenzovane ciroze

Stopa progresije je obično spora, posebno u ranim fazama bolesti, a zatim se ubrzava nakon što se pojave komplikacije ciroze.

Može li se liječiti kompenzirana ciroza?

Pacijenti s kompenziranom cirozom imaju veću stopu preživljavanja i, kada se dijagnosticira rano, mogu biti pregledani za buduću dekompenzaciju. Kada je to moguće, ovi pacijenti se mogu liječiti od njihove osnovne bolesti kako bi se spriječila progresija bolesti i izbjegla potreba za transplantacijom jetre.

Da li je kompenzirana ciroza smrtna kazna?

“ A ciroza nije smrtna kazna” Dr. Sanjeev Sharma, ljekar iz Medicinskog centra Tri-City, rekao je da je ciroza rezultat ponovljenih oštećenja jetre. Mehanizam tijela da popravi oštećenje dovodi do fibroze i nodula, odnosno ožiljaka, što rezultira nepravilnom funkcijom jetre.

Preporučuje se: