Logo bs.boatexistence.com

Da li bi se Zemlja okretala brže bez mjeseca?

Sadržaj:

Da li bi se Zemlja okretala brže bez mjeseca?
Da li bi se Zemlja okretala brže bez mjeseca?

Video: Da li bi se Zemlja okretala brže bez mjeseca?

Video: Da li bi se Zemlja okretala brže bez mjeseca?
Video: Sta bi se Desilo kad Bi Se Zemlja Okretala u Suprotnom Smeru ? 2024, Maj
Anonim

Bez mjeseca, Zemlja bi se okretala brže … To je zato što se, prije milijardi godina, kada je Zemlja bila mlada, naša planeta rotirala oko svoje ose mnogo brže. Krug dana i noći u našem svijetu bio je kraći od 10 sati. Plima i oseka su ono što koči Zemljino okretanje.

Kakva bi bila Zemlja da Mjesec ne postoji?

Bez mjeseca, Zemlja bi se okretala brže, dan bi bio kraći, a Coriolisova sila (koja uzrokuje da se pokretni objekti skreću udesno na sjevernoj hemisferi i lijevo na južnoj hemisferi, zbog Zemljinog okretanja) bi bio mnogo jači.

Da li Mjesec utiče na okretanje Zemlje?

Na isti način, Mjesec koji obilazi Zemlju je kao točak koji se vrti- potrebna je veća sila da se pomjeri os Zemlje zbog gravitacijske sile Mjesec na Zemlji (okretni moment).

Da li se Zemlja okreće brže od Mjeseca?

Zato što Zemlja rotira brže (jednom svaka 24 sata) nego što Mjesec kruži (jednom u 27,3 dana) izbočina pokušava da "ubrza" Mjesec i povuče ga ispred u svojoj orbiti. Mesec se takođe povlači na Zemljinu plimnu izbočinu, usporavajući Zemljinu rotaciju. … Zemljina rotacija se usporava zbog ovoga.

Šta će se dogoditi ako je Mjesec uništen?

Uništavanje Mjeseca bi poslalo krhotine na Zemlju, ali možda ne bi uništilo živote. … Da je eksplozija bila dovoljno slaba, krhotine bi se ponovo formirale u jedan ili više mladih mjeseca; da je prejak, ne bi ostalo ništa; prave veličine i stvorio bi prstenasti sistem oko Zemlje.

Preporučuje se: