Logo bs.boatexistence.com

Šta je besmrtna ćelijska linija?

Sadržaj:

Šta je besmrtna ćelijska linija?
Šta je besmrtna ćelijska linija?

Video: Šta je besmrtna ćelijska linija?

Video: Šta je besmrtna ćelijska linija?
Video: Nauka 50: Ćelija 2024, Maj
Anonim

Besmrtna ćelijska linija je populacija ćelija iz višećelijskog organizma koje se normalno ne bi razmnožavale beskonačno, ali su, zbog mutacije, izbjegle normalno ćelijsko starenje i umjesto toga mogu nastaviti da prolaze kroz diobu. Stoga se ćelije mogu uzgajati duže vrijeme in vitro.

Da li je besmrtna ćelijska linija rak?

Besmrtne ćelijske linije su podvrgnute sličnim mutacijama što je omogućilo da se tip ćelije koji se inače ne bi mogao podijeliti in vitro proliferirati. Porijeklo nekih besmrtnih ćelijskih linija, na primjer HeLa ljudskih ćelija, potiče od prirodnih karcinoma.

Koja je korist od besmrtne ćelijske linije?

Besmrtne ćelijske linije se često koriste u istraživanju umjesto primarnih ćelija. Nude nekoliko prednosti, kao što su isplativi, laki za upotrebu, pružaju neograničenu količinu materijala i zaobilaze etičke probleme povezane s upotrebom životinjskog i ljudskog tkiva

Kako ćelijske linije postaju besmrtne?

Ekspresija gena koji daju besmrtnost

Najpoznatiji gen za besmrtnost je Telomeraza (hTERT) Ribonukleoprotein, telomeraza je u stanju da produži sekvencu DNK telomere, čime se smanjuje proces starenja i omogućava ćelijama da se podvrgnu beskonačnim deobama ćelija.

Koja je razlika između transformiranih i besmrtnih ćelija?

Ključna razlika između besmrtnih i transformisanih ćelija je u tome što besmrtne ćelije nisu kancerozne, dok su transformisane ćelije kancerogene Transformisane ćelije i besmrtne ćelije su dve vrste ćelija. Oni se dijele na neodređeno vrijeme. … I ovekovečenje i transformacija su suštinski događaji u formiranju raka.

Preporučuje se: