Logo bs.boatexistence.com

Da li su hipotetički silogizmi validni?

Sadržaj:

Da li su hipotetički silogizmi validni?
Da li su hipotetički silogizmi validni?

Video: Da li su hipotetički silogizmi validni?

Video: Da li su hipotetički silogizmi validni?
Video: Logika 3. r. SŠ - Odnosi među pojmovima 2024, Maj
Anonim

U klasičnoj logici, hipotetički silogizam je važeći argument form, silogizam sa uslovnim iskazom za jednu ili obe njegove premise. Primjer na engleskom: Ako se ne probudim, ne mogu ići na posao.

Može li hipotetički silogizam biti nevažeći?

„Čisti” hipotetički silogizmi:

Da bi takav kondicional bio valjan, antecedent jedne premise mora odgovarati konsekventu druge. … Drugi oblici su nevažeći (osim ako se mogu pretvoriti u valjani oblik po zakonu kontrapozicije – pogledajte moje napomene za kategorične silogizme).

Kako znate da li je silogizam valjan ili nevažeći?

Valjan silogizam je onaj u kojem zaključak mora biti istinit kada je svaka od dvije premise tačna; nevažeći silogizam je onaj u kojem zaključci moraju biti lažni kada je svaka od dvije premise istinita; ni valjan ni nevažeći silogizam je onaj u kojem zaključak ili može biti istinit ili lažan kada …

Da li silogizam uvijek vrijedi?

Kada analizirate silogizam, uvijek zapamtite da se premise uzimaju kao istinite, bez obzira da li su činjenično istinite ili ne. Gornji silogizam je termin EAO silogizam. Imajte na umu da je srednji termin predikat glavne premise i subjekt sporednog pojma. Ovo bi se moglo sažeti u sljedećoj notaciji.

Šta je čisti hipotetički silogizam?

Čisti hipotetički silogizmi-argumenti u obliku ' Ako je p, onda q: ako je q, onda r: dakle, ako je p, onda r'- tradicionalno se smatra jasno validan. … Ako je određeni oblik argumenta valjan, onda svi argumenti u tom obliku moraju biti takvi da ako su premise tačne, zaključak je također tačan.

Preporučuje se: